Ege yolculuğuna bizimle çıkmaya hazır mısınız? Ege kültürüne dair tüm detaylar yazımızda sizi bekliyor. Ege keşfi için hemen tıklayın.
¨Ege’de gezilecek en güzel yerler ya da yapılacak aktiviteler¨ denildiği zaman diğer bölgelerin aksine hepimizin aklına farklı bir şey gelir. Kimimiz Akyaka’nın denizi, kimimiz Bergama’nın tarihi mirası ile heyecanlanırken bazılarımız da begonvil kaplı cıvıl cıvıl sokaklar, zengin Ege mutfağı ya da zeytin ağacı ile taş kaplı zarif köyleri hayal eder.
Biliyoruz ki hepimizde bir kalp atışına neden olan bu anılar yapbozun sadece küçük parçaları. Ege; tabiatı, yerel kültürü ve tarihi mirası ile keşfedilmeye doyulmayacak bir coğrafya.
Ege’nin göz alıcı denizi, mutfak kültürü ya da ören yerlerinin büyüleyici atmosferi... Yolculuğa çıkış nedeniniz ne olursa olsun bu zengin coğrafyanın bazı özelliklerini bilmeden yola çıkmayın deriz. İşte, sizin için hazırladığımız Ege Bölgesi rehberi.
Her şehri cezbedici olan bir bölgeyi gezmeye nereden başlayacağınıza karar vermek zor olabilir. Ege’nin hiçbir güzelliğini kaçırmadan tatil yapmak için önce Kuzey Ege ve Güney Ege rotalarından birini seçebilirsiniz.
Elbette bunlar sadece öne çıkan Kuzey Ege rotalarından bazıları. Kuzey Ege rotasını belirlerken bölgenin binlerce yıllık tarihine dokunup denizinde ferahlayabileceğiniz ve tadı damağınızda kalacak Ege lezzetlerini deneyeceğiniz noktaları eklemeyi unutmayın.
¨Şu İzmir'den aman çekirdeksiz efem de nar gelir / Sırma cepken ince bele efem de dar gelir
Şu gençlikte aman ölüm efem de bana zor gelir / Güzel İzmir, kordon boyu efem de şen olsun
Beni senden senden ayıranlar efem de kör olsun¨
Rotanızı Ege’nin hangi şehrine çevirirseniz çevirin, eve döndüğünüz zaman kalbinizin Ege’de kalacağını biliyoruz. Bu unutulmaz coğrafyadan çok da uzak kalmamanızı sağlamak için de sizi kültürün paylaşılmaya en müsait yerine, mutfağa doğru bir yolculuğa çıkarmak istiyoruz.
Ege’yi içinizde hissetmek için gözlerinizi kapatıp bir Ege türküsünü dinlemeye başlayabilirsiniz. Hazırsanız taze toplanmış otların buram buram kokusunu taşıyan bir mutfağa adım atalım.
Yaşama dair ne varsa onu içinde taşıyan bir mutfak. Sofraların kurulduğu, neşenin ve hüznün paylaşıldığı, kadim bir kültürü yaşatan Egelilerin sofrasındasınız. Bu sofraya biraz daha yakından bakınca mezesi, salatası, yemeği ile tüm lezzetlerde ortak bir özellik göreceksiniz: Zeytinyağının muhteşem aroması.
Ege mutfağı; kapçık, tilkişen, cibes, körmen otu gibi sayısız bitkinin yanı sıra zengin bir balık çeşitliliğini de barındırır. Tatlı çeşitleri de yine yöreye özgü bir biçimde yoğunlukla sütlü lezzetlerden oluşur. Ege topraklarında varlık sürdüren medeniyetlerin izlerini barındıran bu mutfak kültürü, yörenin en önemli değerlerinden biri olan zeytinyağı ile taçlanır. Bu zengin mutfak kültürü ile daha yakından tanışmak için Ege seyahatlerinizden birini Mart Dokuzu Ot Festivali ya da Alaçatı Ot Festivali tarihlerine göre ayarlayabilirsiniz.
Ege tatilinde yemeye doyamayacağınız mezelerden birisinin tarifini vererek bu hayali yolculukta size kalıcı bir hediye vermek istiyoruz:
Bu Ege mezesini yapmak için gerekli malzemeler şunlar:
Zeytinyağlı börülce tarifini hazırlamak için şu adımları uygulayabilirsiniz:
Ege bölgesinin kültürel özelliklerini paylaşmaktan keyif aldık. Ege’nin binlerce yıla dayanan zeytinyağı kültürünü mutfaklarınıza taşımak için Kırlangıç Zeytinyağı lezzetlerinden faydalanabilirsiniz.
İnternet sitemizde kullanılan çerezler hakkında detaylı bilgilere Çerez Politikası'ndan ulaşabilirsiniz.